В детайли
Винарска изба "Осмар" реализира продукцията си основно на българския пазар, но изнася за Чехия, САЩ и Австрия
6186
Икономика
Винарска изба "Осмар" реализира продукцията си основно на българския пазар, но изнася за Чехия, САЩ и АвстрияВинарска изба "Осмар" реализира продукцията си основно на българския пазар, но изнася за Чехия, САЩ и Австрия, каза инженер-технолог Вяра Страхилова."Освен пелин, Винарска изба "Осмар" произвежда бели и червени сухи вина, имаме около 200 декара собствени лозя, в землището на с. Осмар. От белите сортове отглеждаме Шардоне, червените ни сортове са Мерло и Каберне совиньон", каза още Страхилова.
Стела Филипова
| 30 Септември 2025, 16:28 ч.
Винарска изба "Осмар" реализира продукцията си основно на българския пазар, но изнася за Чехия, САЩ и Австрия, каза инженер-технолог Вяра Страхилова. "Произвеждаме до 100 000 литра вино годишно", добави тя. "Освен пелин, Винарска изба "Осмар" произвежда бели и червени сухи вина, имаме около 200 декара собствени лозя, в землището на с. Осмар. От белите сортове отглеждаме Шардоне, червените ни сортове са Мерло и Каберне совиньон", каза още Страхилова. Реколта 2025 беше най-трудната и най-лошата, която сме имали тук за нашата изба, отбеляза инженер-технологът. Тя поясни, че пролетта е имало измръзване на насажденията, а после са паднали и градушки. По думите е имало и засушаване, а е имало и блокове с около 100 процента измръзване и от тях няма никакъв добив. "Ние закупихме грозде, имахме и старо вино, така че ще можем да се справим, но ние сме както винопроизводители, така и гроздопроизводители, така че с тази лоша реколта става доста трудно", отбеляза тя. Страхилова коментира, че Винарска изба "Осмар" не планира производство на нови вина засега. "Ние правим основно осмарски наложен пелин. Около 80 процента от цялото ни производство се пада на този пелин", каза тя. "Осмарски пелин" е от категорията качествени вина, полусухи и ароматни. Напитката е с балансиран, хармоничен леко тръпчив и сладко-горчив вкус, в основата на който е старо вино, смесено с повече от 30 горски билки и плодове. Букетът от билки и плодове прави от "Осмарски пелин" напитка с тонизиращо въздействие, добре известно на неговите ценители. В дъбови бъчви от 5 тона се налагат плодове – грозде, ябълки, дюли, билки и така, докато се напълни 2/3 от съда. Допълва се с бяло или червено вино, от което зависи дали пелинът ще е бял или червен, каза още Страхилова. "Много е трудно финансово, за съжаление подкрепата от държавата е минимална, общо взето субсидиите, които получаваме, са за гроздопроизводството и ни покриват едва 2-3 процента от реалните разходи и на този етап ни е трудно да правим по-големи инвестиции", каза Жаклина Николова, управител на Винарска изба "Осмар". Тя каза още, че винарната не е участвала в конкурси и на този етап не предвижда участие. По думите е достатъчно, че хората в България познават и открай време търсят и предпочитат този пелин и тези вина. Николова добави, че се организират винени турове във винарната. "Обикновенно почти всички съботи и недели са ни заети. Посрещаме туристи от цяла България и от чужбина", добави тя и поясни, че доскоро са работили с туроператора "Туи", откъдето са им изпращали германски туристи. Николова каза още, че Винарска изба "Осмар" е основана преди много години - преди 1944 г. е работила като кооперация, а през 1994 г. става частна. ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
|
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град.
От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
|
|
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
|
Наградата е признание за целия екип на Сектор „Пътна полиция“ в Смолян
|
|
|
МВР и БЧК в отбелязаха със съвместна кампания в Русе Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия
|
|
|
Над 2300 лева бяха събрани на благотворителен кулинарен базар в самоковското село Продановци
|
|
|
Панихида в памет на загиналите при пътнотранспортни произшествия отслужи отец Петър в храм "Св. Климент Охридски" в Добрич
|
|
|
Полицейски служители от Районно управление - Шумен почетоха с минута мълчание паметта на загиналите по пътищата
|
|
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
|
Време за четене - месец Ноември
Препоръчани заглавия |
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
|
Наградата е признание за целия екип на Сектор „Пътна полиция“ в Смолян
|
|
|
С минута мълчание и разяснителни кампании бе отбелязан Световният ден в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия в страната
|
|
|
Наградата "Предприемач на годината" в Пазарджик е връчена на собственик на фирма за инвестиции в зелена енергия
|
|
|
Дарителска кампания събира средства за ремонт на храма в пазарджишкото село Главиница
|
|
|
Тримата обвиняеми за отвличане на жена в Свиленград остават в ареста с мярка за задържане под стража, постанови Окръжният съд в Хасково
|
|
Радиопрограми



Тикер
6186
ЗАПАЗИ
Наградата е признание за целия екип на Сектор „Пътна полиция“ в Смолян, каза „Пътен полицай на 2025 година“ Георги Карапаунов. Той спечели приза на Национа ...